MEP zlatni partner državnog natjecanje učenika strukovnih škola
10/03/2019
Novi projekt – oprema za simulator u Warsash, Southampton, UK
25/03/2019

Isporuka DEA postrojenja 2,5 MVA za EL TO Zagreb

Krajem 2017 i tijekom prve polovice 2018. MEP d.o.o. je isporučio, montirao, te izvršio testiranje i primopredaju dizel-agregatnog postrojenja tip KOHLER KD2500E renomiranog svjetskog proizvođača KOHLER/SDMO, snage 2500 kVA za krajnjeg korisnika HEP PROIZVODNJA d.o.o. – POGON ELEKTRANA-TOPLANA (EL-TO) Zagreb.

Predmetno DEA postrojenje služi kao rezervno napajanje Pogona EL-TO, sinkronizirano je s 10,5kV distribucijom vlastite potrošnje i sustava zaštite pogona, te osigurava pouzdani rad cjelokupnog sustava Postrojenja.

Posao je dobiven i izveden u suradnji sa renomiranom tvrtkom partnerom – KONČAR MONTAŽNI INŽENJERING d.o.o. koja je bila nositelj posla i glavni izvođač.

Prije isporuke, postrojenje je prošlo zahtjevna ispitivanja na testnoj platformi proizvođača KOHLER/SDMO u tvornici u Brestu, Francuska, a prema detaljno utvrđenom protokolu.

Također, nakon isporuke i montaže na lokaciji u Zagrebu, izvršeno je završno ispitivanje djelovanja postrojenja, sada kao dijelom cjelokupnog sustava napajanja Postrojenja, u skladu sa zahtjevima i standardnim procesima Korisnika, te je isto pušteno u djelatan pogon.

Posebnost ovog DEA postrojenja je ugradnja i korištenje pogonskog motora nove serije industrijskih dizel motora serije Kohler KD. Kohler KD je potpuno novo razvijena serija dizel pogonskih motora za industrijske aplikacije velikih snaga. Snagama od 800kWe, pa sve do 4000kWe podijeljenih u dvije podskupine (KD135 i KD175), ovi motori, nastali u kooperaciji grupe KOHLER i švicarskog proizvođača LIEBHER, predstavljaju ulaznicu KOHLER/SDMO-a među prva tri vodeća proizvođača dizel-agregatnih postrojenja (odmah iza Caterpillar-a i Cumins-a). Štoviše, u ovom trenutku, KD pogonski motori predstavljaju kvalitativni vrh ponude industrijskih dizel motora – najmanja potrošnja na tržištu po kW, najveća gustoća po kW (najmanje dimenzije).

KD motori zadovoljavaju G3 pogonsku grupu uz prihvat 100% udarnog tereta u jednom koraku (sukladno NFPA110 standardu).

Tvrtka MEP d.o.o. je među prvim tvrtkama u svijetu isporučila DEA postrojenja s novim KD motorom i trenutno ima isporučena i ugrađena 3 (tri) DEA postrojenja snaga 1000 kVA, 1100kVA i 2500kVA.

U skladu s poslovnom politikom izvrsnosti, naši djelatnici su prošli kompleksan i obiman niz stručnih osposobljavanja za servisere KD serije pogonskih motora, čime je naša tvrtka postala regionalni servisni centar za KOHLER/SDMO dizel-agregatna postrojenja.

Foto galerija