Sveučilišni računski centar (SRCE)


Klimatizacija za posebnu računalnu opremu

‌Sveučilišni računski centar (Srce) najstarija je infrastrukturna ustanova akademske i istraživačke zajednice u području primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT).

Srce je također jedan od ključnih igrača u području planiranja, projektiranja, gradnje i održavanja najnovije računalne, komunikacijske i informacijske infrastrukture (e-infrastrukture). SRCE osigurava vezu između Hrvatske e-infrastrukture sa srodnim europskim i svjetskim e-infrastrukturama i djeluje kao računalni centar najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj - Sveučilišta u Zagrebu (www.srce.hr).

Opis projekta


Nabava, isporuka i ugradnja klimatizacije za posebnu računalnu opremu u računalnoj hali SRCA. Nabavka, isporuka i ugradnja opreme za proširenje postojećeg sustava hlađenja sa zatvorenim „hot aisle containment“ za zadržavanje „high density“ računalnih ormara

MEP je isporučio najmoderniji sustav hlađenja s „RACS - Rack Air Containment Systems“ za klaster računala pod nazivom "Isabella". Ovaj sustav hlađenja osigurava hlađenje visoke gustoće ormarića, a svaki ormar uključuje i računalnu opremu topline do 22 kW po 19 "rack ormaru. Ugrađeni sustav hlađenja s osam klima uređaja vrste InRow RH i dva tipa rashladnika vode Stulz OCD 1272 svaki s rashladnom snagom od 125 kW i opcijom „free cooling“ u redundanciji. Također, sustav za daljinsko praćenje temperature, vlažnosti, izlijevanja vode i pristup je ugrađen u svaki serverski ormar.

Konačno rješenje je energetski učinkovit i modularni sustav hlađenja koji omogućuje daljnju ekspanziju i eliminira sve probleme hlađenja računalnog centra.

Instalirana oprema


Stulz, APC by Schneider Electric

Vremenski period


2008 - proširenje u 2012

Foto galerija