Što su kolačići?

Kolačići su informacijski podaci, tekstualne datoteke, pohranjeni u uređajima korisnika (računala, telefoni itd.) namijenjeni za korištenje internet stranica. Te datoteke omogućuju prepoznavanje korisnikovog uređaja i prikazivanje internet stranice na način da ista bude prilagođena individualnim preferencijama korisnika. Kolačići obično sadrže naziv internet stranice s koje potječu, vrijeme njihovog pohranjivanja na uređaju i jedinstveni broj.

Za što koristimo kolačiće?

Kolačići su sadržani u HTTP protokolu koji se koristi za komunikaciju između internet poslužitelja i preglednika. Sastoje se od: ključa koji određuje naziv vrijednosti, svrhu i vremena trajanja nakon čega bi preglednik trebao izbrisati kolačići. Njihove su funkcije većinom standardne za postavke preglednika. Kolačići se koriste za optimalno korištenje internet stranice i prilagođavanje njezinog sadržaja, uključujući naše ponude, korisničkim preferencijama i za povećanje upotrebljivosti i personalizacije sadržaja internet stranica.

Koje kolačiće mi koristimo?

Koristimo nekoliko vrsta kolačića- kolačiće ˝sesije˝ i ˝trajne˝ te kolačiće ˝trećih strana˝.

Kolačići sesije su privremene datoteke koje ostaju na korisnikovom uređaju do odjave s internet stranice ili isključivanja softvera (internet preglednika) – a zatim se automatski brišu s korisnikovog uređaja. Trajni kolačići su datoteke koje ostaju na korisnikovom uređaju u skladu s propisanim vremenom trajanja ili dok ih korisnik ručno ne ukloni. Na kolačiće koje koriste samo partneri operatora internet stranica primjenjuju se Pravila o privatnosti tih društava.

Kolačići koje koristimo prvenstveno su namijenjene optimalnom funkcioniranju naše internet stranice, na primjer “pamćenjem” upisanih podataka, tako da ih korisnik ne mora svaki put upisivati. Također koristimo kolačiće koji Vam omogućavaju da sadržaj predstavljen na Internetu (poput oglasa i fotografija) prilagodite svojim željama.

Pravila o privatnosti i kolačići

Kada korisnik koristi našu internet stranicu, pomoću kolačića se prikupljaju različite vrste podataka koji, u principu, ne predstavljaju osobne podatke (ne dopuštaju identifikaciju korisnika). Međutim, neke se informacije, ovisno o njihovom sadržaju i upotrebi, mogu povezati s određenom osobom i tada se smatraju osobnim podacima. Sukladno pravilima podaci se šifriraju, što onemogućuje pristup neovlaštenim osobama.